مجموعة تكنولاب البهاء جروب

تحاليل وتنقية ومعالجة المياه
 
الرئيسيةالبوابةمكتبة الصورس .و .جبحـثالأعضاءالمجموعاتالتسجيلدخول
تنظيف وتطهير وغسيل واعادة تاهيل الخزانات


معمل تكنولاب البهاء جروب
 للتحاليل الكيميائية والطبية
والتشخيص بالنظائر المشعة
 للمخدرات والهرمونات والسموم
 وتحاليل المياه

مجموعة
تكنولاب البهاء جروب
لتصميم محطات الصرف الصناعى والصحى
لمعالجة مياه الصرف الصناعى والصحى
مجموعة تكنولاب البهاء جروب
المكتب الاستشارى العلمى
دراسات علمية كيميائية



معالجة الغلايات وانظمة البخار المكثف
معالجة ابراج التبريد المفتوحة
معالجة الشيللرات
مجموعة تكنولاب البهاء جروب
اسنشاريين
كيميائيين/طبيين/بكترولوجيين
عقيد دكتور
بهاء بدر الدين محمود
رئيس مجلس الادارة
استشاريون متخصصون فى مجال تحاليل وتنقية ومعالجة المياه
متخصصون فى تصنيع وتصميم كيماويات
معالجة الصرف الصناعى والصحى
حسب كل مشكلة كل على حدة
تصنيع وتحضير كيماويات معالجة المياه الصناعية
مؤتمرات/اجتماعات/محاضرات/فريق عمل متميز
صور من وحدات معالجة المياه


technolab el-bahaa group
TECHNOLAB EL-BAHAA GROUP
EGYPT
FOR
WATER
TREATMENT/PURIFICATION/ANALYSIS
CONSULTANTS
CHEMIST/PHYSICS/MICROBIOLIGIST
 
INDUSTRIAL WATER
WASTE WATER
DRINKING WATER
TANKS CLEANING
 
CHAIRMAN
COLONEL.DR
BAHAA BADR EL-DIN
0117156569
0129834104
0163793775
0174041455

 

 

 

تصميم وانشاء محطات صرف صناعى/waste water treatment plant design

technolab el-bahaa group
egypt
We are a consultants in water treatment with our chemicals as:-
Boiler water treatment chemicals
Condensated steam treatment chemicals
Oxygen scavenger treatment chemicals
Ph-adjustment treatment chemicals
Antiscale treatment chemicals
Anticorrosion treatment chemicals
Open cooling tower treatment chemicals
Chillers treatment chemicals
Waste water treatment chemicals
Drinking water purification chemicals
Swimming pool treatment chemicals
Fuel oil improver(mazote/solar/benzene)
technolab el-bahaa group
egypt
We are consultants in extraction ,analysis and trading the raw materials of mines as:-
Rock phosphate
32%-30%-28%-25%
Kaolin
Quartez-silica
Talcum
Feldspae(potash-sodumic)
Silica sand
Silica fume
Iron oxid ore
Manganese oxid
Cement(42.5%-32.5%)
Ferro manganese
Ferro manganese high carbon

 

water treatment unit design


 

وكلاء لشركات تركية وصينية لتوريد وتركيب وصيانة الغلايات وملحقاتها
solo agent for turkish and chinese companies for boiler production/manufacture/maintance

 

وكلاء لشركات تركية وصينية واوروبية لتصنيع وتركيب وصيانة ابراج التبريد المفتوحة

 

تصميم وتوريد وتركيب الشيللرات
design/production/maintance
chillers
ابراج التبريد المفتوحة
مجموعة تكنولاب البهاء جروب
المكتب الاستشارى العلمى
قطاع توريد خطوط انتاج المصانع
 
نحن طريقك لاختيار افضل خطوط الانتاج لمصنعكم
سابقة خبرتنا فى اختيار خطوط الانتاج لعملاؤنا
 
1)خطوط انتاج العصائر الطبيعية والمحفوظة والمربات
2)خطوط انتاج الزيوت الطبيعية والمحفوظة
3)خطوط انتاج اللبن الطبيعى والمحفوظ والمبستر والمجفف والبودرة
4)خطوط تعليب وتغليف الفاكهة والخضروات
5)خطوط انتاج المواسير البلاستيك والبى فى سى والبولى ايثيلين
6)خطوط انتاج التراى كالسيوم فوسفات والحبر الاسود
7)خطوط انتاج الاسفلت بانواعه
Coolمحطات معالجة الصرف الصناعى والصحى بالطرق البيولوجية والكيميائية
9)محطات معالجة وتنقية مياه الشرب
10)محطات ازالة ملوحة البحار لاستخدامها فى الشرب والرى
11)الغلايات وخطوط انتاج البخار الساخن المكثف
12)الشيللرات وابراج التبريد المفتوحة وخطوط انتاج البخار البارد المكثف
 
للاستعلام
مجموعة تكنولاب البهاء جروب
0117156569
0129834104
0163793775
 
القاهرة-شارع صلاح سالم-عمارات العبور-عمارة 17 ب
فلا تر رملية/كربونية/زلطيه/حديدية

وحدات سوفتنر لازالة عسر المياه

مواصفات مياه الشرب
Drinking water
acceptable
values

50

colour

acceptable

Taste

nil

Odour

6.5-9.2

ph

 

1 mg/dl

pb

5 mg/dl

as

50 mg/dl

cn

10 mg/dl

cd

0-100mg/dl

hg

8 mg/dl

f

45 mg/dl

N02

1 mg/dl

Fe

5 mg/dl

Mn

5.1 mg/dl

Cu

200 mg/dl

Ca

150 mg/dl

Mg

600 mg/dl

Cl

400 mg/dl

S04

200 mg/dl

Phenol

15 mg/dl

zn

 

 

الحدود المسموح به
ا لملوثات الصرف الصناعى
 بعد المعالجة
Acceptable
values
treated wate water
7-9.5

ph

25-37 c

Temp

40 mg/dl

Suspended solid

35 mg/dl

bod

3 mg/dl

Oil & grase

0.1 mg/dl

hg

0.02 mg/dl

cd

0.1 mg/dl

cn

0.5mg/dl

phenol

1.5 ds/m

conductivity

200 mg/dl

na

120 mg/dl

ca

56 mg/dl

mg

30 mg/dl

k

200 mg/dl

cl

150 mg/dl

S02

0.75 mg/dl

Fe

0.2 mg/dl

Zn

0.5 mg/dl

Cu

0.03 mg/dl

Ni

0.09 mg/dl

Cr

0.53 mg/dl

لb

0.15 mg/dl

pb

 





pipe flocculator+daf
plug flow flocculator
lamella settels

محطات تحلية مياه البحر بطريقة التقطير الومضى على مراحل
MSF+3.jpg (image)
محطات التقطير الومضى لتحلية مياه البحر2[MSF+3.jpg]
some of types of tanks we services
انواع الخزانات التى يتم تنظيفها
ASME Specification Tanks
Fuel Tanks
Storage Tanks
Custom Tanks
Plastic Tanks
Tank Cleaning Equipment
Double Wall Tanks
Septic Tanks
Water Storage Tanks
Fiberglass Reinforced Plastic Tanks
Stainless Steel Tanks
Custom / Septic
مراحل المعالجة الاولية والثانوية والمتقدمة للصرف الصناعى

صور مختلفة
من وحدات وخزانات معالجة الصرف الصناعى
 التى تم تصميمها وتركيبها من قبل المجموعة

صور
 من خزانات الترسيب الكيميائى والفيزيائى
 لوحدات معالجة الصرف الصناعى
المصممة من قبل المحموعة



technolab el-bahaa group


technolab el-bahaa group


technolab el-bahaa group

technolab el-bahaa group


technolab el-bahaa group


technolab el-bahaa group


technolab el-bahaa group


technolab el-bahaa group


technolab el-bahaa group


technolab el-bahaa group




مياه رادياتير اخضر اللون
بريستول تو ايه
انتاج شركة بريستول تو ايه - دمياط الجديدة
مجموعة تكنولاب البهاء جروب

اسطمبات عبوات منتجات شركة بريستول تو ايه-دمياط الجديدة

مياه رادياتير خضراء فوسفورية

من انتاج شركة بريستول تو ايه 

بترخيص من مجموعة تكنولاب البهاء جروب


زيت فرامل وباكم

DOT3



شاطر | 
 

 معالجة مياه الشرب(جرعات برمنجنات البوتاسيوم فى ازالة الطعم/الرائحة/اللون/الحديد/المنجنيز/الفيروسات/الطحالب من المياه)

استعرض الموضوع السابق استعرض الموضوع التالي اذهب الى الأسفل 
كاتب الموضوعرسالة
Admin
Admin
avatar

عدد المساهمات : 3596
تاريخ التسجيل : 15/09/2009
العمر : 50
الموقع : مصر

مُساهمةموضوع: معالجة مياه الشرب(جرعات برمنجنات البوتاسيوم فى ازالة الطعم/الرائحة/اللون/الحديد/المنجنيز/الفيروسات/الطحالب من المياه)   الثلاثاء ديسمبر 07, 2010 12:44 pm

POTASSIUM PERMANGANATE
Potassium permanganate (KMnO4) is used primarily to control taste and odors, remove color, control biological growth in treatment plants, and remove iron and manganese

In a secondary role potassium permanganate may be useful in controlling the formation of THMs and other DBPs by oxidizing precursors and reducing the demand for other disinfectants
potassium permanganate using to control taste and odors, color, algae, etc. instead of chlorine

Potassium Permanganate Chemistry
Oxidation Potential

Potassium permanganate is highly reactive under conditions found in the water industry

It will oxidize a wide variety of inorganic and organic substances

Potassium permanganate (Mn 7+) is reduced to manganese dioxide (MnO2) (Mn 4+) which precipitates out of solution
All reactions are exothermic

Under acidic conditions the oxidation half-reactions
MnO4 + 4H + 3e MnO2 + 2H2O E = 1.68V
MnO4 + 8H + 5e Mn + 4H2O E = 1.51V
Under alkaline conditions, the half-reaction is
MnO4 + 2H2O + 3e MnO2 + 4OH E = 0.60V
Reaction rates for the oxidation of constituents found in natural waters are relatively fast and depend on temperature, pH, and dosage

Ability To Form a Residual
It is not desirable to maintain a residual of KMnO4 because of its tendency to give water a pink color

Generation
Potassium permanganate is only supplied in dry form

A concentrated KMnO4 solution (typically 1 to 4 percent) is generated on-site for water treatment applications; the solution is pink or purple in color
KMnO4 has a bulk density of approximately 100 lb/ft and its solubility in water is 6.4 g/mL at 20oC

Primary Uses and Points of Application
Although potassium permanganate can inactivate various bacteria and viruses, it is not used as a primary or secondary disinfectant when applied at commonly used treatment levels

Potassium permanganate levels that may be required to obtain primary or secondary disinfection could be cost prohibitive

However, potassium permanganate is used in drinking water treatment to achieve a variety of other purposes including

Oxidation of iron and manganese
Oxidation of taste and odor compound
Control of nuisance organisms; and
Control of DBP formation


Primary Uses
Iron and Manganese Oxidation



Permanganate will oxidize iron and manganese to convert ferrous (2+) iron into the ferric (3+) state and 2+ manganese to the 4+ state The oxidized forms will precipitate as ferric hydroxide and manganese hydroxide
The precise chemical composition of the precipitate will depend on the nature of the water temperature, and pH

The classic reactions for the oxidation of iron and manganese are:
3Fe + KMnO4 + 7H2O 3Fe(OH)3(s) + MnO2(s) + K + 5H
3Mn + 2KMnO4 + 2H2O 5MnO2(s) + 2K + 4H

These reactions show that alkalinity is consumed through acid production at the rate of 1.49 mg/L as
CaCO3 per mg/L of Fe and 1.21 mg/L as CaCO3 per mg/L of Mn oxidized

This consumption of alkalinity should be considered when permanganate treatment is used along with alum coagulation which also requires alkalinity to form precipitates

The potassium permanganate dose required for oxidation is 0.94 mg/mg iron and 1.92 mg/mg manganes

In practice, the actual amount of potassium permanganate used has been found to be less than that indicated by stoichiometry

It is thought that this is because of the catalytic influence of MnO2 on the reactions

The oxidation time ranges from 5 to 10 minutes, provided that the pH is over 7.0

Oxidation of Taste and Odor Compounds

Potassium permanganate is used to remove taste and odor causing compounds

used permanganate to treat earthy-musty smelling compounds in drinking water

Doses of potassium permanganate used to treat taste and odor causing compounds range from 0.25 to 20 mg/L

Control of Nuisance Organisms

The adult Asiatic clam
the effectiveness of potassium permanganate to control the The adult Asiatic clam was found to be much more resistant to permanganate than the juvenile form

Potassium permanganate doses used to control the juvenile Asiatic clam range from 1.1 to 4.8 mg/L

Zebra Mussels

The effectiveness of permanganate against adult zebra mussels by Continuous potassium permanganate dosing of 0.5 to 2.5 mg/L proved to be the most effective

DBP Control

It is anticipated that potassium permanganate may play a role in disinfection and DBP control strategies in water treatment

Potassium permanganate could be used to oxidize organic precursors at the head of the treatment plant minimizing the formation of byproducts at the downstream disinfection stage of the plant

Test results from a study conducted at two water treatment plants showed that pretreatment with permanganate reduced chloroform formation; however, the reduction was small at doses typically used at water treatment plants

The study also indicated that pre-oxidation with permanganate had no net effect on the chlorine demand of the water

Points of Application


In conventional treatment plants, potassium permanganate solution is added to the raw water intake at the rapid mix tank in conjunction with coagulants, or at clarifiers upstream of filters

In direct filtration plants, this oxidant is typically added at the raw water intake to increase the contact time upstream of the filter units

In all cases, potassium permanganate is added prior to filtration

Potassium permanganate solution is typically pumped from the concentrated solution tank to the injection point

If the injection point is a pipeline, a standard injection nozzle protruding midway into the pipe section is used

Injection nozzles can also be used to supply the solution to mixing chambers and clarifiers

Permanganate is a reactive, fast-acting oxidizer and does not require special mixing equipment at the point of injection to be effective

Impact on Other Treatment Processes

The use of potassium permanganate has little impact on other treatment processes at the water treatment facility

Pathogen Inactivation and Disinfection Efficacy
Potassium permanganate is an oxidizing agent widely used throughout the water industry

While it is not considered a primary disinfectant, potassium permanganate has an effect on the development of a disinfection strategy by serving as an alternative to pre-chlorination or other oxidants at locations in a treatment plant where chemical oxidation is desired for control of color, taste and odor, and algae

Inactivation Mechanisms

The primary mode of pathogen inactivation by potassium permanganate is direct oxidation of cell material or specific enzyme destruction

In the same fashion, the permanganate ion (MnO4 ) attacks a wide range of microorganisms such as bacteria, fungi, viruses and algae

Application of potassium permanganate results in the precipitation of manganese dioxide

This mechanism represents an additional method for the removal of microorganisms from potable water
exposed OH groups

These groups are capable of adsorbing charged species and particles in addition
to neutral molecules In colloidal form, the manganese dioxide precipitant has an outer layer of

As the precipitant is formed, microorganisms can be adsorbed into the colloids and settled

Environmental Effects

Inactivation efficiency depends upon the permanganate concentration, contact time, temperature, pH and presence of other oxidizable material

pH

Alkaline conditions enhance the capability of potassium permanganate to oxidize organic matter however, the opposite is true for its disinfecting power

Typically, potassium permanganate is a better biocide under acidic conditions than under alkaline conditions

permanganate generally was a more effective biocide for E. coli at lower pHs, exhibiting more than a 2-log removal at a pH of 5.9 and a water temperature of both 0 and 20°C

pH ishe major factor affecting disinfection effectiveness with potassium permanganate

As such, natural waters with pH values of 5.9 or less would be conducive to potassium permanganate disinfection particularly as a substitute for prechlorination

potassium permanganate will inactivate Legionella pneumophila more rapidly at pH 6.0 than at pH 8.0
These results are consistent with earlier results concerning the effects of pH on commercial antiseptic performance

disinfection effectiveness of potassium permanganate increases with decreasing pH

Temperature

Higher temperatures slightly enhance bactericidal action of potassium permanganate

The results from a study conducted on polio virus showed that oxidation deactivation is enhanced by higher temperatures

Dissolved Organics and Inorganics

The presence of oxidizable organics or inorganics in the water reduces the disinfection effectiveness of this disinfectant because some of the applied potassium permanganate will be consumed in the oxidation of organics and inorganics

Permanganate oxidizes a wide variety of inorganic and organic substances in the pH range of 4 to 9

Under typical water conditions, iron and manganese are oxidized and precipitated and most contaminants that cause odors and tastes, such as phenols and algae, are readily degraded by permanganate


Use as a Disinfectant

A number of investigations have been performed to determine the relative capability of potassium permanganate as a disinfectant

The following sections contain a description of the disinfection efficiency of potassium permanganate in regards to bacteria, virus, and protozoa inactivation

Bacteria Inactivation

Early research showed that a dose of 2.5 mg/L was required for complete inactivation of coliform bacteria

was dosed with potassium permanganate at concentrations of 0 to 2.5 mg/L. Following mixing, the samples were placed in a darkened room for 2 hours at a constant temperature of 19.8 C

the disinfectant ability of potassium permanganate on several waterborne pathogenic microorganisms( Vibrio cholerae, Salm. typhi, and Bact. flexner

The results indicated that doses of 20 mg/L and contact times of 24 hours were necessary to deactivate these pathogens

complete removal of coliform bacteria were accomplished at doses of 1, 2, 3, 4, 5, and 6 mg/L)

Contact times of 30 minutes were provided with doses of 1 and 2 mg/L, and 10 minutes contact times were provided for higher dosages

Virus Inactivation

Potassium permanganate has been proven effective against certain viruses

A dose of 50 mg/L of potassium permanganate and a contact time of 2 hours was required for inactivation of poliovirus strain MVA)

contact time of 33 minutes was needed for 1-log inactivation of type 1 poliovirus a A “potassium” permanganate dose of 5.0 mg/L and

Potassium permanganate doses from 0.5 to 5 mg/L were capable of obtaining at least a 2 log inactivation of the surrogate virus, MS-2 bacteriophage with E. coli as the host bacterium

Results showed that at pH 6.0 and 8.0, a 2-log inactivation occurred after a contact time of at least 52 minutes and a residual of 0.5 mg/L

At a residual of 5.0 mg/L, approximately 7 and 13 minutes were required for 2-log inactivation at pHs of 8.0 and 6.0, respectively

These results due to potassium permanganate becomes more effective as the pH decreases

Advantages and Disadvantages of Potassium

Permanganate Use The following list highlights selected advantages and disadvantages of using potassium

permanganate as a disinfection method for drinking water

Because of the wide variation of system size, water quality, and dosages applied, some of these advantages and disadvantages may not apply to a particular system

Advantages

Potassium permanganate oxidizes iron and manganese.

Potassium permanganate oxidizes odor and taste-causing compounds.

Potassium permanganate is easy to transport, store, and apply.

Potassium permanganate is useful in controlling the formation of THMs and other DBPs.

Potassium permanganate controls nuisance organisms.

Treatment facility The use of potassium permanganate has little impact on other treatment processes at the water

Potassium permanganate has been proven effective against certain viruses.

Disadvantages

Long contact time is required.

Potassium permanganate has a tendency to give water a pink color.

Potassium permanganate is toxic and irritating to skin and mucous membranes.

No byproducts are generated when preparing the feed solution, however this
dark purple/black
crystalline solid can cause serious eye injury, is a skin and inhalation irritant, and can be fatal if swallowed

Over-dosing is dangerous and may cause health problems such as chemical jaundice and drop in blood pressure

technolab el-bahaa group
colonel.dr
bahaa badr
-




الرجوع الى أعلى الصفحة اذهب الى الأسفل
معاينة صفحة البيانات الشخصي للعضو http://technolabelbahaagp.googoolz.com
Admin
Admin
avatar

عدد المساهمات : 3596
تاريخ التسجيل : 15/09/2009
العمر : 50
الموقع : مصر

مُساهمةموضوع: portable water treatment by potassium permangnate as oxidant and disinfictant   الخميس ديسمبر 09, 2010 1:47 am

برمنجنات البوتاسيوم
تستعمل مبدئيا لازالة الرائحة والطعم واللون والبكتريا الضارة والتخلص من المعادن الثقيلة كالحديد والمنجنيز
وتستعمل خصيصا للسيطرة على المركبات الهالوجينية العضوية المعقدة والزيادات فى نسب مشتقات الكلور المستخدمة لتطهير المياه بواسطة استخدامها كعامل مؤكسد ومختزل فى نفس الوقت
فعامة هى مادة تستخدم كمزيل للرائحة والطعم واللون والطحالب والميكروبات الضارة وبديلا عن الكلور
الخواص الكيميائية لبرمنجنات البوتاسيوم
خاصية الاكسدة
تعتبر من المواد ذات التفاعلية العالية فى الاستخدامات الصناعية فاها خواص اكسدة عالية على المركبات العضوية وغير العضوية على حد سواء
فهى تحتوى على ايون المنجنيز السباعى الذى يختزل الى ثانى اكسيد المنجنيز ذو ايون المنجنيز الرباعى الذى يترسب خارج محلول التفاعل مسببا كل خواص الاكسدة المطلوبة
مع العلم ان التفاعل دائما طارد للحرارة وتحت ظروف تفاعلية حمضية وان الاكسدة تعتبر نصف التفاعل تقريبا فتقدر كميه الحرارة الناتجة=1.51-1.68 فولت بينما اذا كان التفاعل تحت ظروف قلوية فتقدر الحرارة الناتجة=0.60 فولت
وهذا فى غاية الاهمية فى معالجة المياه فالاحتياج الى مادة سريعة التفاعل مطلوب ولكنه مقرون بدرجة الحرارة والاس الهيدروجينى للمياه والمادة والجرعة المضافة من المادة
القابلية لتكوين رواسب
لاتؤثر البواقى او الرواسب من برمنجنات بوتاسيوم على المعالجة المطلوبة لانها تتميز باعطاء المياه اللون البمبى الى البنفسجى عند اضافتها للمياه
تورد برمنجنات البوتاسيوم فى الحالة الصلبة الجافة بتركيز=1-4% حسب الاحتياج فى المعالجة وعلى هذا كلما زاد التركيز المطلوب كلما اختلف اللون من بمبى الى بنفسجى فاتح الى بنفسجى غامق
فكثافتها كمادة صلبة=100باوند/قدم وذوبانيتها فى المياه=6.4 جم/مل عند 20 درجة مئوية
الاستخدامات الاولية لبرمنجنات البوتاسيوم
هى عامل مباشر لتثبيط انواع مختلفة من البكتريا والفيروسات فهى مزيله للفطريات والميكروبات اولى وثانوى عند استخدامها بصورة عامه فى المعالجة
فهى تستخدم كمؤكسد للحديد والمنحميز وترسيبهم
وتستخدم كمؤكسد للمركبات المسببة الطعم والرائحة وترسيبهم
وتستخدم لتحديد والسيطرة على الميكروبات الضارة وعدم انتشارها
وتستخدم للتخلص من اثار مشتقات الكلور الزائدة المستخدمة فى المعالجة

-ازالة الحديد والمنجنيز
تؤكسد برمنجنات البوتاسيوم الحديد الثنائى الى ثلاثى والمنجنيز الثنائى الى رباعى ويترسب الجزء الءكسد على هيئة هيروكسيد حديديك وهيروكسيد منجنيز حيث تعتمد ظروف التفاعل على طبيعة المياه ودرجة حرارتها واسها الهيدروجينى
ومن خطوات التفاعل يتضح القلوية الناتجة من نفاعل حمضى وتقدر نسب المواد المرسبة بناءا على القلوية الناتجة
1.49 محم/لتر من كربونات الكالسيوم/1مجم/لتر من الحديد
1.21 مجم/لتر من كربونات الكالسيوم/1مجم/لتر من المنجنيز
وتجرى الحسابات دائما معتمدا على القلوية الناتجة اذا كان المجلط المستخدم فى المرحلة الاولى واحد من مشتقات الالوم وحساب كمية السلدج الناتج
جرعة برمنجنات البوتاسيوم اللازمة لاكسدة 1مجم من الحديد= 0.94مجم/1مجم من الحديد
جرعة برمنجنات البوتاسيوم اللازمة لاكسدة 1 مجم من المنجنيز=1.92مجم/1مجم من المنجنيز
وتتم فى وقت يتراوح مابين 5-10 دقائق وعند اس هيروجينى=7

ازالة المركبات المسببة للطعم والرائحة
جرعة برمنجنات البوتاسيوم اللازمة للتخلص من مسببات الطعم والرائحة=0.25-20مجم/لتر بناءا على كميه المواد المسببة للطعم والرائحة
جرعة برمنجنات البوتاسيوم اللازمة للتخلص من الانفلونزا الاسيوية=1.1-4.8مجم/لتر
جرعة برمنجنات البوتاسيوم اللازمة للتخلص من ميكروب الزيبرا ماسيلز=0.5-2.5مجم/لتر كاضافة متصلة
التحكم فى مشتقات الكلور للتطهير
تلعب برمنجنات البوتاسيوم دورا كبيرا فى مساعدة مشتقات الكلور فى اجراء عملية تطهير مثالية .فعند استخدامها فى اول مراجل المعالجة تقوم باكسدة كل المركبات العضوية وتحويلها الى صورة مبسطة سهل التخلص منها نهائيا فى اخر مراحل المعالجة الا وهى عملية التطهير بمشتقات الكلور وهى عملية لاتؤثر على مستوى الكلور المطلوب لاجراء عملية التطهير والمعالجة النهائية
خطوات التجربة
تضاف برمنجنات البوتاسيوم المحلولة الى خزانات مياه التغذية الاولية عند منطقة الخلط السريع اما مع المجلطات او مع المروقات قبل الدخول الى الفلاتر فتؤدى الى زيادة فترة التلامس بين المياه ووسط الفلتر لزيادة فترة الترشيح
وعادة يجهز خزان منفصل لتحضير برمنجنات البوتاسيوم ويضخ عبر طلمبة حقن كيماويات الى منطقة المجلطات او المروقات عبر المرور والاتصال بشبكة من المواسير
وبرمنجنات البوتاسيوم لاتحتاج الى احتياطات معينة من الادوات او المعدات للمزج والتحضير فهى مادة سريعة التفاعل والاكسدة
لكفائتها فى مجال التطهير وازالة الميكروبات فتستخدم فى مجالات متعددة فى الصناعة كعامل مؤكسد وبديل للكلورة وللتخلص من الطحالب واللون والرائحة والطعم
فهى تقوم مبدئيا باكسدة مباشرة لمواد الخلية البكتيرية او تكسير انزيمات النمو بها وذلك بترسيب رابع اكسيد المنجنيز/شانى اكسيد المنجنيز داخل الخلية ليقوم بتدميرها تماما باتحاده مع مجموعات الهيدروكسيل الموجودة عند تكسير انزيمات الخلية ليكون فلوكة تترسب الى قاع خزانات الترسيب
تاثير درجة الاس الهيدروجينى على برمنجنات البوتاسيوم
عندما يكون الوسط قلويا تصبح برمنجنات البوتاسيوم عامل مؤكسد قوى للمواد العضوية
عندما يكون الوسط حامضيا تصبح برمنجنات البوتاسيوم عامل مطهر قوى
وعلى هذا ندرك ان كلما زاد تاثير برمنجنات البوتاسيوم كعامل مطهر كلما قل الاس الهيدروجينى
تاثير درجة الحرارة على برمنجنات البوتاسيوم
كلما زادت الحرارة كان تاثيرها بسيطا على زيادة كفاءة برمنجنات البوتاسيوم كمزيل للبكتريا
تاثير وجود المواد العضوية وغير العضوية الذائبة على برمنجنات البوتاسيوم
كلما زادت المواد العضوية وغير العضوية المؤكسدة كلما قل تاثير برمنجنات البوتاسيوم كعامل مطهر وذلك لاستفادة هذه المواد من العوامل الؤكسدة لبرمنجنات البوتاسيوم لتزيد من قدرتها على الاكسدة والتكاثر ولذلك يجب ان تعمل برمنجنات البوتاسيوم فى وسط اسه الهيدروجينى يترواح مابين 4-9 لتحافظ على كفائتها كعامل مءكسد قوى ومطهر قوى ايضا
قدرتها على السيطرة والتخلص من البكتريا والفيروسات الضارة
تختلف جرعة برمنجنات البوتاسيوم بناءا على نوع البكتريا وقوتها وعددها الموجود وتتاثر ايضا بعدد لفات الخلاط وزمن الخلط وفترة التلامس وبوجود الضوء اوبمعزل عنه
فتتراوح الجرعة من صفر-2.5 مجم وخلط 15 دقيقة ثم فترة تلامس لمدة 2 ساعة عند درجة حرارة ثابته=18.2-20درجة مئوسة وذلك لانواع من بكتريا الكلوروفورم
وتتراوح بالنسبة لباقى انواع بكتريا الكلوروفورم الاقوى والمعقدة مابين 1/2/3/4/5/6 مجم/لتر بزمن تلامس 30 دقيقة بعد كل اضافة وعلى ان يحدث خلط لمدة 10 دقاثق بعد كل اضافة
وبالنسبة للميكروبا ت القوية كالكوليرا والتيفود فالجرعة المطلوبة=20مجم/لتر بزمن تلامس 24 ساعة و خلط لمدة 15 دقيقة بعد الاضافة مباشرة
وبالنسبة للفيروسات
تترواح جرعة برمنجنات البوتاسيوم بناءا على نوع الفيروس الموجود والمطلوب التعامل معه
ففيروس البوليوفيروس حسب نوعه وقوته وعدده تتراوح الجرعة المطلوبة لازالته كالتالى:-
50 مجم/لتر وزمن تلامس =2 ساعة لنوع الطولى(سترين)
5مجم/لتر وزمن تلامس=33 دقيقة لنوع البيلو فيروس 1
0.5-5 مجم/لتر وزمن تلامي=52 دقيقة انوع السورجات والبكتريوفيج واليكزلاى عند اس هيدروجينى=6-8

المميزات
مؤكسد ومرسب قوى للحديد والمنجنيز
مؤكسد قوى للمركبات المسببة للرائحة واللون والطعم
سهلة النقل والتخزين والتشغيل
مسيطر على زيادات مشتقات الكلور المستخدمة للتطهير
مزيله للميكروبات المسببة لالام البطن والجهاز الهضمى
مزيل للبكتريا والفيروسات
المساوئ
يلزم وقت تلامس طويل لانهاء التفاعل
يعطى لون وردى للمياه
لها تاثير سلبى وسام على الجلد والعين
لها تاثير سلبى على الكبد وضغط الدم
الرجوع الى أعلى الصفحة اذهب الى الأسفل
معاينة صفحة البيانات الشخصي للعضو http://technolabelbahaagp.googoolz.com
 
معالجة مياه الشرب(جرعات برمنجنات البوتاسيوم فى ازالة الطعم/الرائحة/اللون/الحديد/المنجنيز/الفيروسات/الطحالب من المياه)
استعرض الموضوع السابق استعرض الموضوع التالي الرجوع الى أعلى الصفحة 
صفحة 1 من اصل 1

صلاحيات هذا المنتدى:لاتستطيع الرد على المواضيع في هذا المنتدى
مجموعة تكنولاب البهاء جروب :: قسم معالجة وتنقية وتحاليل المياه :: معالجة وتطهير وتنقية مياه الشرب-
انتقل الى: